Devils Extreme Race elokuussa

Koskimelonnan yleinen keskustelu

Valvojat: mikktaho, AnttiP, ville

MrHat
Viestit: 77
Liittynyt: 30.10.2007 15:40
Paikkakunta: kaupunkipääseutu

Devils Extreme Race elokuussa

Viesti Kirjoittaja MrHat »

Moi

Edit: Koska joku saattaa tätä käyttää tietolähteenä myöhemmin, niin editoin tähän alkuviestiin vähän lisätietoa. Lisäksi editoin reissuraportin jälkeiseen viestiini lisää kuvia ja videoita 2015 vuodelta.
Tapahtuman kotisivu
Taphtuman facebook-sivu
Tapahtuman facebook-ryhmä (ilmeisesti vanha, ei aktiivinen)
ja tästä jatkuu alkuperäinen viestiketju:


Tietääkö joku jotain Tsekeissä melottavasta "devils extreme race" koskikisasta?
Näyttäisi olevan pari-lähdöillä melottavaa boatercrossia kohtaisen isossa vedessä.
Itselläni voisi olla muista syistä tekosyy mennä tuohon aikaan Tsekkeihin ja kisamahdollisuuskin kiinnostaa. Kisan videolla olevat kosket näyttävät kuitenkin siltä, kuin carnage-kohdat olisi editoitu pois.
Osallistujalistalla on kuitenkin samoja nimiä kuin esim. Sicklinessa.

https://vimeo.com/106382192
Viimeksi muokannut MrHat, 22.9.2015 9:08. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Älä laita akvarioon kiehuvaa vettä.
ONY
Viestit: 153
Liittynyt: 21.12.2006 19:58
Paikkakunta: Lapua

Re: Devils Extreme Race elokuussa

Viesti Kirjoittaja ONY »

En tiedä sinänsä kisakoskesta mitään, mutta mielenkiinnosta kattelin vähän muitakin kisavideoita. https://vimeo.com/50523771 tässä selittävät ainakin, että alkuerät, semit ja finaalit mennään eri koskissa ja creek-vaikeustaso nousee koko ajan.
KaitsuH

Re: Devils Extreme Race elokuussa

Viesti Kirjoittaja KaitsuH »

Se on joku pätkä, joka normaalisti on kuivilla mutta johon lasketaan vettä just kisojen ajaksi. Eli ei tarvi reenata. Aiemmin oon lukenut, että on sellainen merkkitapaus, joka kokoaa sekä criikinki- että slaalominkiguruja paikalle niin slaavinkieliseltä kuin germaaninkieliseltäkin alueelta. Ja niitä karnaakifilmejäkin löytyy kooklailemalla.

Menepä Aarne edustamaan ja laita raporttia!
MrHat
Viestit: 77
Liittynyt: 30.10.2007 15:40
Paikkakunta: kaupunkipääseutu

Re: Devils Extreme Race elokuussa

Viesti Kirjoittaja MrHat »

Maticilta löytyi tietoa.
Ei pitäisi kisassa juurikaan mitään pahempaa, kuin mitä videoilla. Kaiken pahin koskiosuus ei ole kisassa mukana, mutta kuulemma hyvä laskettava sekin.
Ja kuten ONY tuossa aiemmin kiroitti, vaativuustaso tosiaan kasvaa kisan edetessä, joten jos ei ihan ihmeitä tapahdu, nin pahimpiin paikkoihin ei välttämättä olisi mikään "pakko" mennäkään.

Nyt pitäisi vielä keksiä, mistä saan Tsekeissä kajakin lainaan tuota varten, niin voisi osallistua.
Kajakin lennättäminen mukana toisi kivan 300 € lisämenon reissubudjettiin ja lisäksi pois tuominen olisi lähes mahdotonta.
Älä laita akvarioon kiehuvaa vettä.
MrHat
Viestit: 77
Liittynyt: 30.10.2007 15:40
Paikkakunta: kaupunkipääseutu

Re: Devils Extreme Race elokuussa

Viesti Kirjoittaja MrHat »

No, nyt on ilmoittauduttu ja hankittu kyydit.
Enää puuttuu kajakki. Kellään teistä ei varmaan ole tsekeissä lojumassa ylimääräistä laskupulkkaa? :lol:

edit.
No, ei puutu enää. Sain vuokralle sopivan kokoisen Lettmannin. Nyt ei pitäisi homma olla enää kuin miehestä kiinni.
Älä laita akvarioon kiehuvaa vettä.
KaitsuH

Re: Devils Extreme Race elokuussa

Viesti Kirjoittaja KaitsuH »

Aarne, reissuraporttia kaivataan!
MrHat
Viestit: 77
Liittynyt: 30.10.2007 15:40
Paikkakunta: kaupunkipääseutu

Re: Devils Extreme Race elokuussa

Viesti Kirjoittaja MrHat »

No, ollaanpa sitä hätäisiä :wink:

edit: nyt muistaessa. Kuvat on varastettu netistä. Karttoja lukuunottamatta eivät ole minun ottamia tai tekemiä. ENkä jaksanut kirjata talteen mistä kopsasin.

Lyhyesti sanottuna mahtava reissu.
Vesi oli mukavan lämpöistä, kelit oli upeat ja tunnelma huippu.
Kyseessä on siis eteläisessä Tsekissä, Lipnon kaupungin kupeessa melottava vuosittainen Extreme-melontataphtuma. Tähän asti vettä on ollut saatavilla kai vain ja ainoastaan tällaisiin erikoistapauksiin, mutta ensi vuodesta alkaen on vettä kai tarkoitus alkaa juoksuttaa useampana päivänä viikosta, jotta joen virkistyskäyttö on mahdollista. Toivottavasti vain juoksuttavat jatkossa padon yläluukuista, sillä noista alaluukuista tullut vesi tuoksui vienosti pohjamudalle. Nyt on kuitenkin jo kaksi päivää takana melonnoista, eikä ole vielä mennyt maha luikurille, joten vesi oli kai siedettävän puhdasta. Olin tosin veden suuhun ottamisen kanssa varovaisempi, kuin Vantaanjoella.
Kuva

Sitten itse asiaan:
Lipnon sijainti kartalla:
Kuva

Tässä postauksessa mainittavat mestat (Devils Windowlta alavirtaan paikat on summittaisia)
Kuva
Yläpato näkyikin jo viestin alussa. Siitä juoksutettiin vettä klo 08-18, eli kosket on parhaimmillaan n. 09-18.30. Heti padon jälkeen alkaa muutaman sadan metrin mittainen slalom rata kapeassa rännissä, jossa on isohkoa aaltoa. Olemukseltaan hyvin samanlainen, kuin Taivalkosken slalomradan yläpää padolta sillalle.
Kuva
Siitä alaspäin on reilu kilometri aika suoraviivaista koskea, jota voi laskea surutta keskeltä läpi. Mukavasti höykyyttäviä aaltoja, ilmeisesti on mahdollista myös jäädä aaltoon kiinni, koska yhden poikittain jököttävän tunarin otin naamalla kiinni Dam to Dam race -kisassa. Ja kylläpä minä muutaman uimarinkin näin. Sanoisin, että vastaa aika hyvin Aallokkokoskea Kitkalla. Kapeampi kuitenkin.

Sitten on suvantovaihe, jonka varrella on myös tapahtuman leirintäalue. Siellä on bileet, siellä on bändit ja siellä on baar... virvoitusjuomia ja grillisafkaa tarjoileva kisatoimisto.

Leirialueen kohdalla joessa on n. kilometrin suvantoa. Taisi olla vähän virtaavaa vettä jossain välissä, mutta ainkin kisassa "ihanan raskasta" meloa. Jossain kohti oli sellainen koko joen poikki menevä matala pato, jonka pour overiin voisi jäädä pahastikin jumiin, mutta siihen on rakennettu luiska. Sen kus vain meloi kahden kepin välistä, niin matka jatkui.

"qualification start" kohdalta kisa alkaa. Muistaakseni siitä alkaa viereisen paperitehtaan mukaan nimetty "Papirna" koskiosuus. Kivaa melottavaa. Höykyttää mukavasti mutta kyse on enemmänkin nopeimman linjan löytämisestä kuin pahojen paikkojen välttelystä.
Osuus saattoi olla kovempi melottava, kuin hahmotinkaan, koska en muista missään vaiheessa meloneeni tämän vuonan 2011 otetun kuvan maisemissa.
Kuva
Myös täällä otin syliin jonkun aaltoon jumiin jääneen fiilistelijän. Tämä saattoi tosin olla surffaamassakin tai saattoi olla jumissa. Joka tapauksessa ei ollut enää aallossa minuun törmäämisen jälkeen. En tiennyt pitäisi sanoa "anteeksi" vai "ole hyvä."

Devils Window
Kuva
Tästä löytyy hyviä videoita. Patoluukun läpi laskemisesta saa hyvä vauhdit ja ikkunan jälkeen "begin the real hell" sanoi paikalliset. Siisteimpiä fiiliksiä koko reissulla oli laskea tuosta luukusta läpi, koska vauhti on pohjalla aika kova ja sitten noustaan vasta-aaltoa ylös. Siinä voisi kai väärällä linjalla vetää mutkan suoraksi ja rysäyttää kiville, mutta virta vie aika tehokkaasti ohi pahoista paikoista.
Netistä löytyi äskettäin video, kun joku nappasi tuon virran suuntaan oikealla olevan akanvirran kiinni. Näyttää videolla helpommalta, kuin paikan päällä.

Ikkunan jälkeen on taas aallokkokoskimaista melontaa Qualification Finish -kohtaan saakka. Vähän isompaa ja noepampaa, kuin aiemmin, mutta edelleen melko suoraviivaista. Jonkun verran aaltoja, jotka voi kaataa varomattoman, mutta ei mitään mihin jäisi pahasti kiinni. Kannattaa varoa puita, sillä niitä kasvaa myös keskellä uomaa.

The Bloody Fingers (tai bloody hands)
"Stick to the right, keep your nose and boat facing slightly to the left and on the drop brace on your left. What ever you do, don´t brace on the right or you´ll now why it´s `The Bloody Fingers´"
Kuva
Tämä on reissun ainoa pahempi paikka. Itse laskin tämän kosken Argentiinalaisen Fabianin perässä ja ohjeilla. Hyvää kuvaa tästä ei tunnu netistä löytyvän. Ylläolevassa kuvassa tämä vaikutta loivalta luiskalta, mutta paikan päällä tämä oli kuin Vanhiksen padon ja sahakosken yhdistelmä. ...Tosin johtui varmaan laskun jälkeisestä adrenaliinista. Moni jätti tämän laskematta ja niin myös minäkin toisella kertaa, kun kisat oli jo ohi.

Devils Stairs
Kuva
Reissun paras melontaosuus. Samanlaista köngästä ja kuohua kuin Myllykoskella ja Vanhiksella isohkolla vedellä, mutta ei mitään jumittavia aaltoja, eikä tosiaankaan niin pahoja kiviä. Itseasiassa hyvällä linjalla tämän varmaan meloo ilman ainoatakaan pohjakosketusta.
Tästä oli muutama tosi nopea linja läpi, mutta aikalailla mistä tahansa pääsi läpi jos nokka osoitti alaspäin ja oli vähänkään vauhtia.
Eskimoita nähtiin muutama ja itsekin taisin reissun ainoan vääntää tässä, mutta yhtäkään uimaria en nähnyt. Taisi osin johtua siitä, että kokemattomammat jättivät tämän laskematta.

kilometri tai pari virtaavaa vettä alavirtaan löytyi sitten luonteva vesiltä nousu paikka, parin sadan metrin kantamisen jälkeen löytyi juna-asema ja kerran tunnissa kulkevalla junalla pääsi joko Qualification starttiin, leirin kohdalle tai ylimmälle padolle, josta pääsi taas melomaan.


Kisat
Reissun parasta antia oli kyllä leirillä uusien tuttujen kanssa bondaaminen ja ehdottomasti kisat. Koskiosuudet ovat hienoja ja mukavia melottavia, mutta ainakin itse sain niistä enemmän irti, kun kyseessä oli kisat.
Qualification Runissa n. 70 melojaa repi oikein urakalle alussa olevaan karttaan merkatun osuuden niin lujaa, kuin pystyi ja kyllä siinä kädet olikin maalissa hapoilla. Itse onnistuin pääsemään 32 kärkeen, jolloin pääsin seuraavaan osuuteen mukaan.
Zet Head to Head kisassa jollain mystisellä (ks. myöhemmin) tavalla rankatut kisaajat meloivat Devils Stair -osuutta kaksi yhtäaikaa ja nopein eteni aina seuraavalle kierrokselle. Minun ja Maticin molempien tie tyssäsi tässä ekalle kierrokselle.
Waka Dam to Dam olikin todellinen kestävyyslaji. Ylimmältä padolta lähti yhteislähdöllä n. 50 kisaajaa koskea alas. Voin sanoa, että siinä slalom-rännissä oli ahdasta. Reissun kuumottavimmat hetket... ja hauskimmat samalla. Kisa kesti ensin n. 4,5 km Devils Window´lle asti ja siitä 10 nopeinta jatkoi ikkunan läpi, Bloody Fingersin ja Devils Stairin ohi melkein ylösnousupaikalle asti.
Itse olin ikkunalla - osittain huonon lähtöpaikan vuoksi - vasta jossain 20. sijalla, mutta suomalaisten hyvän mielen lähettiläs, Borat -viiksinen slovenian poika, Matic tercelj oli ikkunalla toisena ja piti paikkansa maaliin asti.
Me jämäsijoilla olleet jatkettin vähän myöhemmin ikkunalta alas, koska järkevintä oli meloa ylösnousupaikalle ja tulla junalla pois.
Kuva

Järjestelyt
Järjestelyt oli hyvässä ja pahassa Tsekkiläiset.
Hyvässä: Tunnelma oli rento ksiassa ja muutenkin, puitteet oli hienot ja olu... virvoitusjuomat ja ruoat oli edullisia. Eurolla iso muki hyvää juotavaa ja listan kallein safka, hipsterimestaan kelpaava burgeri maksoi 4,5 euroa. Oli melontavarustekauppiasta, aamusta iltaa toimivaa ruokahuoltoa, oli sponsoreiden telttoja, oli bändejä, kaiken sai maksaa joko korunoilla tai euroilla.
Pahassa: Aikataulut ei pitäneet, informaatio oli ensikertalaiselle todella huonoa. Jos en olisi ollut konkareiden seurassa reissussa, olisin saattanut hyvinkin missata ison osan häppeningistä. Ja esim. qualificationin maali oli mutkassa könkään jälkeen vasemmalla, tumman harmaa banneri mustalla kivellä. Jos en olisi Maticin kanssa laskenut lämmittelylaskua aamulla olisin missannut sen.
Head to Head -rankingiä saatiin odottaa kaksi tuntia ja sittenkin joutuivat tekemään uuden laskennan, kun mm. aiempien vuosin top 10 melojia ei ollut päässyt jatkoon hyvästä laskusta huolimatta. Lopulta jäi vahvasti fiilis, että mokasivat aika-ajojen ajat ja saattoi olla, että lopultakin suurin osa rankingista oli vedetty hihasta. Ja kuulin, että osa ekan rundin hävinneistä Head to Head kisaajista sai uuden lähdön, kun osa kisaajista oli jo lähtenyt aikataulun venymisen vuoksi pois paikalta
...mutta kuten sanoin, järjestelyt oli Tsekkiläiset. Kun kerroin näistä seikoista Prahalaisella pooloaktiiviille ja aikanaan Devilsissäkin kisanneelle Petr:lle, hän vain naurahti, että "tuotahan se on aina. Hyvä vaan, ettei kukaan kuollut tänäkään vuonna."

Loppuyhteentulema:
Hieno reissu, mahtavaa, että lähdin.
Ei kannata pelkästään tuon kisan takia Suomesta ajaa Lipnoon, mutta jos muutenkin on reissaamassa kajakkien kanssa alppien suunnalla, niin kannattaa mallata itsensä Devils Extreme Raceen mukaan. Jos olet kova tyyppi, niin voit jopa päästä palkintorahoihin käsiksi. Ja vaikka et kisaisikaan, niin koskea saa meloa melkein koko ajan. Järjestäjät yrittivät estää sivullisi menemästä koskeen kesken kisan, mutta eipä nuo kuunnelleet ja ainakaan oma kisa ei ulkopuolisista häiriintynyt. Ja niitä kisan ulkopuolisi melojia oli satoja. Niin kajakeilla, kuin kumilautoillakin.
Jos osallistut kisaan, niin ota huomioon, että kesken kisapäivän et todennäköisesti pääse syömään, etkä juomaan, joten ota niitä tarpeita mukaan ja vaikka kelit ja vesi on lämmintä, niin kisapaikan rannalla metsän keskellä voi tulla melko kylmä.
edit: ja vielä: Juomavettä on alueella huonosti saatavilla ja Bajamajojen paperi loppuu viimeistään sunnuntaiaamuna. 10 min ajomatkan päässä on supermarketti, josta saa normaalia ruokaa ja juomaa ja jos järjestäjien 1-1,5 € hanatuotteet tuntuivat liian kalliilta, niin niitä saa alle puoleen hintaan sieltä Koopista.
Jos olette useammalla autolla liikenteessä niin kannattaa harkita oman Shuttle-järjestelyn pyörittämistä. Siihen junaan ei välttämättä kaikki kajakit mahdu ja se tosiaan menee tiheimmilläänkin kerran tunnissa.


Jutun kuvat on vähän mitä sattuu. Tapahtumasta on yllättävän vähän kuvia netissä, mutta aina jotain helmiä löytyy, kuten nämä
http://www.canoekayak.com/photos/previe ... XAqRfoM.97
Älä laita akvarioon kiehuvaa vettä.
MrHat
Viestit: 77
Liittynyt: 30.10.2007 15:40
Paikkakunta: kaupunkipääseutu

Re: Devils Extreme Race elokuussa

Viesti Kirjoittaja MrHat »

Jatkan yksinpuheluani. Tsekin tv:n nettiuutispätkä kisoista.
Kohdissa 2.40 ja 4.10 on suomalaisille tuttuja naamoja. ...ja Sicklinesta tuttuja naamoja on pitkin videota.
:!:
Edit: lisää audio- ja visuaalista materiaalia
Kisajärjestäjien mainosvideo 2015 materiaalista.
Slovenialaisen reikäpääporukan video vuodelta 2015
Kisaraportti saman porukan kotisivuilla
Tsekkiläisen kuvaajan, Vitek Ludvikin, facebookissa olevat valokuva-albumit 1 ja 2
Älä laita akvarioon kiehuvaa vettä.
MrHat
Viestit: 77
Liittynyt: 30.10.2007 15:40
Paikkakunta: kaupunkipääseutu

Re: Devils Extreme Race elokuussa

Viesti Kirjoittaja MrHat »

Järjestäjien ilmoituksen mukaan tämän vuoden Devils Extreme taitaa olla viimeinen, ellei jotain muutosta tapahdu.
Kaikki mitä tiedän aiheesta löytyy tästä ketjusta, sekä tapahtuman facebook-eventistä, johon linkki Tässä.
Älä laita akvarioon kiehuvaa vettä.
TimoP
Viestit: 125
Liittynyt: 21.9.2011 15:13
Paikkakunta: Turku

Re: Devils Extreme Race elokuussa

Viesti Kirjoittaja TimoP »

Terve

En pienellä etsimisellä noita huonoja uutisia löytänyt/ymmärtänyt.
Viikko sitten Norjassa kysäisin hiukan pariltakin asiantuntevan oloiselta tsekkimelojaporukalta, niin olivat sitä mieltä että jossain muodossa tapahtuma tulee jatkumaan. Vakuuttivat että vettä riittää ja koskea tullaan laskemaan ensikin vuonna vaikka täysin samankaltaista extreme racea ei olisi.
MrHat
Viestit: 77
Liittynyt: 30.10.2007 15:40
Paikkakunta: kaupunkipääseutu

Re: Devils Extreme Race elokuussa

Viesti Kirjoittaja MrHat »

Juuh, hyvä tarkennus.
Järjestäjä siis ilmoitti kisainfoissa, että nykymuotoinen kilpailu loppuu. Tarkoittaen ilmeisesti, että nykyiset järjestäjät eivät jatka, eikä ole seuraajaa löytynyt.

Veikkaan, että reissuraportissankin mainittu kosken vapaampi käyttö vaikuttaa asiaan. On ollut helppo haalia iso kisa, kun tuolla melominen on niin harvinainen tapaus. Nyt jos koski virtaa joka viikonloppu, niin se "devils extreme" viikonloppu ei olekaan välttämättä niin suuri happening.
Ja kokemuksestakin tiedän, että pohjimmiltaan saman tapahtuman järjestäminen vuodesta toiseen voi ruveta tympimään.
Älä laita akvarioon kiehuvaa vettä.
MrHat
Viestit: 77
Liittynyt: 30.10.2007 15:40
Paikkakunta: kaupunkipääseutu

Re: Devils Extreme Race elokuussa

Viesti Kirjoittaja MrHat »

Kyllähän se sittenkin jatkuu.
Tapahtuman facebook sivun kansikuva ja profiilikuva päivittyivät sisältämään 2017 päivämäärän.
Itselleni harmillisesti on poolon EM-kisojen päällä.
Älä laita akvarioon kiehuvaa vettä.
MrHat
Viestit: 77
Liittynyt: 30.10.2007 15:40
Paikkakunta: kaupunkipääseutu

Re: Devils Extreme Race elokuussa

Viesti Kirjoittaja MrHat »

Enkä osaa tätä aihetta jättää rauhaan.
Devils pyörii yhä. Ohessa video tämän vuotisesta kisasta (valitettavasti vain facebook-video). Tässä videossa näkyy kyllä parhaiten tunnelma, kisapaikat ja kosket.
www.facebook.com/DevilsExtremeRace/vide ... 096610526/
Älä laita akvarioon kiehuvaa vettä.
Avatar
JarkkoM
Viestit: 337
Liittynyt: 15.12.2006 14:19
Paikkakunta: Kouvola

Re: Devils Extreme Race elokuussa

Viesti Kirjoittaja JarkkoM »

Hyvän näkönen meininki. Löytyykö huudeilta tämmösille sunnuntaimelojille tekemistä?
MrHat
Viestit: 77
Liittynyt: 30.10.2007 15:40
Paikkakunta: kaupunkipääseutu

Re: Devils Extreme Race elokuussa

Viesti Kirjoittaja MrHat »

JarkkoM kirjoitti: 14.9.2018 10:48 Hyvän näkönen meininki. Löytyykö huudeilta tämmösille sunnuntaimelojille tekemistä?
Löytyy tekemistä. Sekä koko tuolta Devilsin osuudelta löytyy myös kevyempää ja helpommin hahmotettavaa koskea, että muualta tsekistä sitten enemmänkin. Suomen etäisyyksiin tottuneen koskimelojan näkökulmastahan Tsekinmaa on aika mitättömän kokoinen lärpäke. Lipnossa voi aamulla päättää, etä menenpä Prahaan tai Brnoon melomaan slalom-radalle ja voi hyvinkin keretä aamumelonnan jälkeen vielä illaksi edellä mainittuun vesille (Prahassa Troijan radalla tosin taitaa olla jaetut vesiajat, että välttämättä ei saa just silloin meloa, mutta tämä tuskin on kovin vaikeaa selvittää etukäteen).
Älä laita akvarioon kiehuvaa vettä.
Vastaa Viestiin